UZMAN EKİP, YÜKSEK TEKNOLOJİ

Antalya’da Gebelik Radyolojisi

Hamileyseniz ve doktorunuz bir tür radyolojik görüntüleme öneriyorsa veya sizi bir tanısal görüntüleme merkezine yönlendiriyorsa, bazı sorularınız olabilir. X ışınları ve radyoloji doğmamış çocuklar için potansiyel olarak zararlı değil midir? Cevap düşündüğünüz kadar kesin değil. Hamilelik sırasında güvenli radyoloji uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Doğum kusurları riskine neden olmak için önemli bir radyasyon dozu gerekir. Röntgen gibi rutin tanı muayenelerinde yalnızca düşük dozda radyasyon kullanılır, bu nedenle bebeğinizin basit işlemler sırasında tehdit edici düzeyde radyasyona maruz kalması pek olası değildir.

Yine de çoğu doktor, özellikle ilk üç aylık dönemde hamile kadınlar söz konusu olduğunda aşırı önlemler alır. Genel olarak, kesinlikle gerekli olmadıkça hamile kadınlara MR radyolojisi uygulanmaz. Sağlık ekibiniz hem siz hem de bebeğiniz için en iyi tedavi yöntemine karar vermek üzere size danışacaktır.

Alt pelvik bölgeye maruziyet içermeyen radyoloji görüntülemeleri genellikle güvenli kabul edilir.
Vücudun rahme yakın olmayan bölgelerinde yapılan tanısal görüntülemelerde bebeğin radyasyona maruz kalma riski düşüktür. Bu özellikle meme kanseri taraması konusunda da endişe duyan kadınlar için önemlidir.

Ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI), fetüs için bilinen bir tehdit oluşturmadığından hamile kadınlar için tercih edilen görüntüleme araçlarıdır.

Ultrason uzun sayılabilecek bir süredir kullanılmakta olup, yeni annelerin hamilelik sırasında fetüsü görmesine ve doktorların bu geçiş döneminde hem annenin hem de çocuğun sağlığını izlemesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, çocuğun kalp atışlarını görme ve duyma, arkadaşlarla ve aile üyeleriyle paylaşmak için görüntü yakalama gibi birçok başka fayda da sunar.

Buna ek olarak, fetal ultrason görüntülemede de büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. 3D ultrasonun kullanılmaya başlanması, doğmamış bir çocuğun yüz hatlarının görüntülenmesini mümkün kılmıştır ve 4D ultrason teknolojisi bu yetenekleri daha da ileriye taşımıştır.

Acil servis doktorları ve hekimler, acil durumlarda veya travmatik yaralanmalarda hamile kadınlara tanısal görüntüleme yapılıp yapılmayacağı konusunda sık sık zor bir ikilemle karşı karşıya kalmaktadır. Ancak, ekstremitelerin ve servikal omurganın düz radyografileri (X-ışınları) fetüsü yalnızca küçük dozlarda radyasyona maruz bırakır. Maruziyet ayrıca voltaj ve akımın azaltılması, taranan alanların sınırlandırılması ve diğer çeşitli yöntemlerle kontrol edilebilir veya en aza indirilebilir.